Rejseeventyr

Zagreb.

I Zagreb lejede vi (også) en lejlighed via AirBnB og boede lige midt på hovedtorvet, Ban Jelačić. Det var tæt på det hele, det så sådan her ud, og lå i den nedre, nye bydel:

Lige rundt om hjørnet fra pladsen lå det traditionelle marked, Dolac, hvor man hver dag fra 7-14 kunne købe alt (BILLIGT!) fra ost til farverig frugt, duftende grøntsager og frisk fisk under de karakteristiske røde parasoller.
En lille, traditionel blonde kunne man også få!


I den øvre, gamle bydel stødte vi på ‘Museum of Broken Relationships’. Det kostede 20 kroner med studiekort, og der var air condition – så vi måtte finde ud af hvad dét gik ud på.


Udstillingen var bidrag fra forliste forhold verden over, med tilknyttede historier og anektoder – nogle sjove og vrede, andre tårefremkaldende og tragiske. De mange knuste hjerter havde skænket tingene til museet fordi de ikke nænnede at sælge det på loppemarked eller smide det ud pga genstandenes affektionsværdi. Der var alt fra bøger til kjoler, tøjdyr og barbergrej. Det gjorde mig blød, trist, nostalgisk, øm, nysgerrig og glad på én gang. Temmeligt modstridende.Vi skyndte os ud i solen igen (med lidt tungere hjerter, og stille salt på kinderne) og kiggede udover det hele fra udkigspunktet ved Lotrscak tårnet Hvis man ikke er så trappeglad, kan man tage en lille kabelbane op og ned for tre kroner.På Nikole Jurisica fandt vi den pæneste lille genbrugsbutik i en baggård med navnet ‘Ulicni Ormar’. Jeg købte ikke noget, men der var mange gode sager til både mænd og koner.


Det blev meget varmt i løbet af dagen, men heldigvis fik vi et tip om en udendørs pool. Den lå på toppen af byen i et sportsanlæg der vidst nok hed(?) SRC Salata, som kostede 15 kroner at komme ind på.


Vi spiste sen aftensmad på et lille autentisk sted, ved navn Vinodol, med gårdhave, planter og billig rosévin.
Kroatien viste sig, at byde på utroligt lækkert kød, og kombineret med elementer fra det italienske køkken gjorde det mig glad og mæt. Dét på billedet er kalvekød med ost, gnocchi og en moset smagsoplevelse med krydderier og frisk peberfrugt.


Én af dagene tog vi på udflugt til Jarun. Det kostede 12 kroner med sporvognen og tog cirka tyve minutter at komme ud af byen. Området var kæmpe stort, med anlæg til alle former for vandsport (seriøst, der var endda wires til vandski i den kunstige badesø), minigolf, bordtennis, legeplads, rulleskøjte- og cykelstier og caféer (og natklubber!) hele vejen rundt om vandområdet. Det var en virkelig varm dag, så det gjorde underværker at komme ud og dyppe sig, men den omkringliggende park troede at det var efterår og var allerede gyldenbrun og knastør.Vi smagte traditionel, kroatisk rakija med forskellige slags frugt. Det mindede lidt om dessertvin – og var et hit i venindeland.Zagreb’s katedral er en berømt, flot, meget høj og indvendig-farverig én af slagsen, ofte under rodbehandling, men bestemt et kig værd.


Vi fik os et yndlingssted. Det hed Slasticarnica Vincek og man kunne få kæmpestore is og kager til 10-20 kroner. Den med bærene på billedet er endda sukkerfri – og det betyder jo at man ifølge reglerne gerne må gå derned mere end én gang.
Der var mange grønne arealer inde i Zagreb, og det udnyttede vi til små time-outs, solbadning, læsning, tæp’ning og skyggepauser. Favoritten var Zrinjevac, ‘Den Grønne Hestesko’, som indkranser centrum med blomster, springvand, kyssebænke og en musikpavillon. Alt i alt en virkelig dejlig, kulturel og grøn by som er nem at navigere rundt i og finde vej ud af. Selvom det ikke er alle der kan engelsk er folk virkelig hjælpsomme og gæstfrie, priserne er tilstrækkeligt lave og deres kuna svarer til det samme som vores kroner. Hvis jeg skulle tilbage til Kroatien, ville jeg nok tage til kystområdet hvor der var flere muligheder for at tage rundt på/imellem øerne og gå på eventyr, sejle og bade i det turkisblå hav. Især Brac, Hvar og Dubrovnik ville jeg gerne have oplevet. Det må blive en anden god gang!

Alle mine tips til Kroatien, inklusiv dem til Trogir, Split og Šibenik, kan finds på et Google map lige her.

Forrige indlæg Næste indlæg

Der er mere fra samme hylde her:

Spotify playlister

Jeg sammensætter playlister i øst og vest; fra søndagstoner til cykelsoundtracks, fra fester til løbeture, fra girl power-highfives til pappas vinyler og morgener med pep - og selvfølgelig alt hvad der postes på #musikmandag.

Festivalguides

Festival


Jeg har samlet alle mine bedste tips og blogindlæg fra adskillige musikfestivaler i både indland og udland. Find dem alle her ▸

Udvalgt omtale

Digitalent

Femina

Musikeren

Disclaimer

Jeg har selv designet og kodet bloggen i Wordpress. Temaet er købt på solopine.com
Alle billeder fotograferet af mig må du gerne låne lige så tosset du vil, så længe det er til ikke-kommercielt brug under en creative common license.

Jeg har to kameraer: Et Canon EOS M med 18-55mm objektiv, og et Canon PowerShot G7 X Mark II. En del af mine billeder er også skudt på iPhone, og jeg redigerer selv.